Sfântul Nicolae – tradiții, obiceiuri, superstiții9Foto© hotnews.ro

Sfântul Nicolae – tradiții, obiceiuri, superstiții

, 10 știri, 24 vizualizări

Sfântul Nicolae, sau Moș Nicolae, cum îl stiu mai toți copiii, s-a născut în localitatea Pătară, în provincia Lichia, din partea asiatica a Turciei de astăzi. Este ales să conducă eparhia din Mira Lichiei. Primește aceasta demnitate după ce Hristos i s-a arătat în vis, daruindu-i Evanghelia. A păstorit într-o vreme când învățăturile greșite despre persoana lui Hristos erau primite de diverse persoane că fiind adevărate.

Născut într-o familie bogata, renunță la țoață averea după moartea părinților sai, dăruind-o săracilor. Și de aici au pornit o mulțime de legende care l-au făcut pe Moș Nicolae să devina bătrânul bun și iubitor care intra în noaptea de 5 spre 6 decembrie, în casele oamenilor și lasă cadouri în ghete sau ciorapei.

Una dintre legende este cea a fetelor sărace pe care tatăl lor urma să le vanda unor bărbați înstăriți. Aflandu-le durerea, Sfântul Nicolae le-a aruncat pe geam cate un săculeț de bani pentru fiecare. Aceștia au căzut fie în ciorapii puși la uscat, fie în ghete. Și de aici obiceiul impamentenit de a se lasă aceste daruri în încălțări.