Solstițiul de vară 2020. 21 iunie este cea mai lungă zi din an - tradiții și obiceiuri3Foto© observatornews.ro

Solstițiul de vară 2020. 21 iunie este cea mai lungă zi din an - tradiții și obiceiuri

, 5 știri, 77 vizualizări

Solstițiul de vară, 21 iunie, este cea mai lungă zi a anului 2020, eveniment care marchează debutul verii astronomice. Un moment semnificativ al anului, solstițiul de vară este asociat cu diverse tradiții populare în toată lumea, de sorginte păgână și creștină.

Pământul execută atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează (în prima aproximație) o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

La români, solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, marcată în ziua de 24 iunie. Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor, dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile, care sunt zâne rele.