Spionaj în Austria - Mandat de arestare pentru un spion rus5Foto© agerpres.ro

Spionaj în Austria - Mandat de arestare pentru un spion rus

, 7 știri, 19 vizualizări

Mandatul de arestare vizează 'un ofițer GRU' (serviciul de informații militar rus), se arată într-un comunicat al poliției și parchetului din Salzburg. Conform informațiilor furnizate în comunicat, cetățeanul rus în vârstă de 65 de ani se afla în contact cu un colonel din armata austriacă acuzat că a fost informator al Moscovei începând cu sfârșitul anilor 1980 și până la arestarea sa în Austria, la sfârșitul anului 2018.

Acest caz de spionaj a fost dezvăluit de cancelarul Sebastian Kurz în noiembrie 2018, când între Rusia și puterile occidentale se instalase un climat politic glacial pe fondul otrăvirii, în Marea Britanie, a fostului agent dublu rus Serghei Skripal, dar și a acuzațiilor referitoare la atacuri cibernetice de amploare la nivel global, vizând autoritățile ruse.

Autoritățile austriece îl bănuiesc pe unul din coloneii săi, în prezent în vârstă de 70 de ani, că a spionat timp de 30 de ani în favoarea Rusiei. El se află, în prezent, în detenție provizorie și este inculpat în special pentru 'divulgarea unor secrete de stat'. Colonelul și-a recunoscut vinovăția pentru o parte din faptele de care a fost acuzat.