Statele Unite intenționează să mute armamentul nuclear de la baza İncirlik din Turcia2Foto© adevarul.ro

Statele Unite intenționează să mute armamentul nuclear de la baza İncirlik din Turcia

, 4 știri, 8 vizualizări

Congresul Statelor Unite intenționează să impună sancțiuni severe Turciei, în vederea descurajării incursiunii întreprinse de armata turcă împotriva kurzilor sirieni. În acest context, unii oficiali americani vorbesc despre planurile Washingtonului de a muta armamentul nuclear găzduit de baza aerină americană İncirlik din Turcia, pentru a preveni transformarea acestora în subiectul negocierilor dintre cele două state.

Conform informațiilor transmise de oficialii americani, prezența bombelor nucleare de gravitate B61 la baza de la İncirlik, aflată la aproximativ 160 de km de frontiera cu Siria și pe care aceasta o împarte cu aliații turci, devine o problemă pentru calculele strategice ale Statelor Unite.

Planurile de mutare a bombelor atomice au fost deseori luate în considerare, dar niciodată puse în funcțiune. Bombele desfășurate în Turcia și în alte patru state membre ale NATO, dar sunt o relicvă de război rece, fără nicio funcție operațională într-un plan de război. Pentru a le folosi, SUA ar trebui să aducă avioane pentru a le transporta pentru că Turcia nu are avioane certificate pentru a transporta arme nucleare.