Statele Unite vor cere extrădarea lui Assange8Foto© romanialibera.ro

Statele Unite vor cere extrădarea lui Assange

, 13 știri, 7 vizualizări

Procurorii din Statele Unite au anunțat că l-au acuzat pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, de conspirație pentru accesarea unor documente guvernamentale clasificate, în 2010, și urmează să ceară oficial extrădarea acestuia în SUA.

În dosar mai este acuzată și Chelsea Manning, fost analist informațional al armatei Statelor Unite. Assange poate fi condamnat la un maxim de cinci ani de închisoare, au transmis reprezentanții Departamentului de Stat prin intermediul unui comunicat. Departamentul de Stat a confirmat faptul că a inițiat cererea de extrădare pentru Assange, „în legătură cu o acuzație federală de conspirație pentru intruziune în computerele unei rețele guvernamentale folosite pentru stocarea documentelor clasificate”. Arestul lui Assange în Londra a deschis perspectiva unei posibile extrădări în Statele Unite.

Marea Britanie a garantat că Julian Assange nu va fi extrădat în nicio țară care permite pedeapsa cu moartea, la cererea președintelui Ecuadorului, Lenin Moreno. Alan Duncan, adjunct al ministrului britanic de Externe, a transmis că Assange nu va fi extrădat în Statele Unite dacă există posibilitatea condamnării la moarte.