Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Ce nu ai voie să faci astăzi4Foto1Video© bzi.ro

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Sfintei Cruci. Ce nu ai voie să faci astăzi

, 6 știri, 64 vizualizări

În fiecare an, în aceeași zi, pe 14 septembrie, crestin-ortodocsii iau parte la slujba religioasă prilejuită de marea sărbătoare Înălțarea Sfintei Cruci. Se ține post, indiferent în ce zi din săptămână ar fi. Este plină de semnificații, e marcată tocmai din anul 335 și, bineînțeles, avem o mulțime de tradiții și obiceiuri.

Înălțarea Sfintei Cruci marchează două evenimente foarte importante. Primul este aflarea Crucii pe care a fost răstignit Iisus Hristos și înălțarea ei pe 14 septembrie 335, în fața poporului întreg. Al doilea face referire la arătarea ei oamenilor în anul 630, de către patriarhul Zaharia, când împăratul bizantin Heracliuc a depus-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Vorbim despre un eveniment foarte important din viața Sfinților Împărați Constantin și Elena. Cu o zi înainte de luptă cu un dușman al creștinilor, Maxențiu, împăratului Constantin i s-a arătat pe cer o cruce, formată din stele, cu inscripția „Prin acest semn vei învinge”. Într-adevăr, așa a fost, a învins. Apoi a urmat căutarea Sfinței Cruci.