Trump amână noile creșteri de tarife impuse Chinei, înainte de reluarea negocierilor© romanialibera.ro

Trump amână noile creșteri de tarife impuse Chinei, înainte de reluarea negocierilor

, 4 știri, 7 vizualizări

'La solicitarea vicepremierului Chinei Liu He și în cinstea sărbătoririi, pe 1 octombrie, a celei de-a 70-a aniversări a Republicii Populare Chineze, am convenit, ca semn de bunăvoință, să amânăm de la 1 la 15 octombrie creșterea tarifelor vamale asupra unor bunuri echivalând cu 250 miliarde de dolari (de la 25% la 30%)', a postat pe Twitter Donald Trump.

Preocupată să limiteze impactul războiului comercial asupra economiei, China anunțase mai devreme anularea taxelor vamale suplimentare la 16 categorii de produse importate din SUA. Cele două mari puteri mondiale au pornit în martie 2018 un război comercial nemilos care s-a concretizat în impunerea reciprocă de taxe vamale asupra schimburilor bilaterale în valoare de sute de miliarde de dolari.

Toate rundele de negociere organizate până în prezent au fost sortite eșecului. La începutul lunii mai, cele două părți au fost pe punctul de a semna un acord comercial, dar discuțiile au fost întrerupte brusc după ce administrația Trump a acuzat Beijingul că nu și-a respectat toate angajamentele. Washingtonul solicită autorităților chineze să înceteze practicile comerciale pe care le consideră 'neloiale', în special transferul forțat de tehnologie, subvențiile masive acordate întreprinderilor sau furtul de proprietate intelectuală.