Valoarea primelor brute subscrise de societățile de asigurări s-au majorat cu 10% în 20232Foto© stirileprotv.ro

Valoarea primelor brute subscrise de societățile de asigurări s-au majorat cu 10% în 2023

, 5 știri, 4 vizualizări

Societățile de asigurare, autorizate și reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), au subscris în anul 2023 prime brute (PBS) în valoare de aproximativ 18,2 miliarde de lei, în creștere cu 10% față de anul precedent, potrivit Raportului ASF privind evoluția pieței de asigurări din România în anul 2023.

Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 84% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, menținându-se la un nivel similar cu cel înregistrat în anul 2022. Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale a crescut cu aproximativ 10% în 2023 comparativ cu 2022, în timp ce valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață a înregistrat un avans de 12%.

La nivelul întregii piețe, ratele de solvabilitate (rata SCR - cerințele necesarului de capital de solvabilitate, respectiv MCR - cerințele minime de capital) au fost supraunitare la finalul lunii decembrie 2023. Așadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate și cerința de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pieței asigurărilor a fost de 168%, în timp ce rata MCR a fost 368%.