Aderarea României la Schengen, în afara agendei ultimului consiliu JAI sub conducerea Suediei© antena3.ro

Aderarea României la Schengen, în afara agendei ultimului consiliu JAI sub conducerea Suediei

, 7 știri, 39 vizualizări

Aderarea României la spațiul Schengen nu se află pe agenda ultimului Consiliu Justiție și Afaceri Interne (JAI) sub președinția Suediei, programat în 8-9 iunie la Luxemburg. Cu toate acestea, Comisia Europeană a dat asigurări recent că aderarea României la spațiul european de liberă circulaie rămâne o prioritate pentru și că va face tot ce îi stă în putință pentru o decizie favorabilă în 2023.

În prezența miniștrilor de interne din statele membre ale Uniunii Europene, dar și cu participarea miniștrilor de interne din Norvegia, Elveția, Islanda și Lichtenstein, joi și vineri va avea loc la Luxembourg ședința Consiliului JAI. Este ultima organizată in timpul președinției rotative a Uniunii Europene deținută de către Suedia.

Pe agenda provizorie a Consiliului JAI fugurează pentru joi, o discuție despre situația generală a spațiului Schengen pe baza raportului pe 2023 al Comisiei Europene privind starea zonei de liberă circulație, cu propunerea de a adopta strategia privind libera circulație în UE în următoarele 12 luni.