Al doilea satelit românesc construit de elevi a ajuns pe orbită și este operațional9Foto© antena3.ro

Al doilea satelit românesc construit de elevi a ajuns pe orbită și este operațional

, 10 știri, 38 vizualizări

Racheta Falcon 9 a decolat de la baza Vandenberg a companiei SpaceX pe 11 noiembrie, ora 23.35, după trei amânări succesive ale zborului. Capsula care conținea 35 de sateliți a ajuns la altitudinea de depunere a încărcăturii în 9 minute. La ora 00:45 a început să planteze sateliții pe orbitele lor, în ordinea mărimii și importanței, la intervale de timp bine stabilite și în punctele specifice fiecărei misiuni.

ROM-3 și-a așteptat rândul în deployer timp de 72 de ore, la temperaturi variind de la plus 40 până la minus 80 de grade Celsius. Exista o îngrijorare legată de capacitatea bateriilor de a face față unui timp mai îndelungat, în cazul în care deployer-ul nu s-ar fi deschis la prima încercare. Iar deployer-ul nu s-a deschis la prima încercare. Ceva nu a funcționat cum ar fi trebuit la mecanismul lansatorului Alba Orbital, iar ROM-3 a rămas blocat înăuntru, alături de ceilalți 34 de sateliți.

Din acel moment, echipa de la sol a calculat în permanență potențialul bateriei, care înfrunta gerul cosmic peste limita de proiectare. Cu cât se lungea șederea în lansator, fără posibilitatea de a încărca bateria prin panouri solare, cu atât satelitul risca să devină deșeu cosmic. Emoțiile s-au transformat în sutimi și apoi în miimi de volți, care micșorau șansele de reușită.