Alain Berset a fost ales noul șef al Consiliului Europei5Foto© cotidianul.ro

Alain Berset a fost ales noul șef al Consiliului Europei

, 5 știri, 43 vizualizări

Consiliul Europei, fondat în 1949 și cu sediul în Strasbourg, este o organizație internațională formată din 46 de state europene. Scopul său principal este promovarea democrației, protejarea drepturilor omului și a statului de drept în Europa, având în palmares realizarea Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Alain Berset a fost membru al guvernului elvețian până la sfârșitul anului 2023, ocupând funcțiile de ministru al internelor și al sănătății timp de 12 ani. În sistemul politic elvețian, cei șapte membri ai guvernului se succed în funcția de președinte al Confederației Elvețiene, pe lângă portofoliul de ministru, pentru câte un an la rând.

Înainte de summitul crucial al Uniunii Europene, liderii de stat și de guvern ai principalelor familii politice europene au convenit să o nominalizeze pentru un al doilea mandat pe Ursula von der Leyen în funcția de președinte al Comisiei Europene. În același acord, s-a decis și numirea premierului liberal al Estoniei, Kaja Kallas, în funcția de șef al diplomației europene.