Alexandru Rafila: În acest moment, nu mai văd urgența certificatului verde4Foto© libertatea.ro

Alexandru Rafila: În acest moment, nu mai văd urgența certificatului verde

, 11 știri, 92 vizualizări

Certificatul verde, documentul care a împărțit lumea în două, pare să nu mai fie o urgență, după cum spune chiar Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății susține că în acest moment nu mai vede urgența certificatului verde.

„Nu este victima politicului certificatului verde. Nu a fost asumat politic. Cel mai neplăcut a fost încercarea permanentă a responsabilității: cine e de vină? Aș vrea să fac un comentariu: certificatul era utilizat în două scopuri, uneori complementare. Unul dintre scopuri e de stimulare a campaniei de vaccinare. Al doilea scop e legat de un scop de sănătate publică temporar, așa cum l-am propus, în care introducerea lui să stopeze transmiterea.

Acum protecția împotriva bolii e mult mai mică. Ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, când s-a lansat vaccinul, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90. Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactă de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin. Vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster.