Avertisment: Tonul din conserve contaminat cu mercur
Potrivit HuffPost, Bloom a selectat aleatoriu 148 de conserve comercializate în cinci țări europene – Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia – și le a trimis spre testare la un laborator independent. Rezultatul: 100% conservele erau contaminate cu mercur, susține ong-ul Bloom.
Asociația pentru protecția oceanelor afirmă că în mai mult de o conservă din două nivelul mercurului depășește limita maximă fixată pentru unele specii de pește, respectiv de 0,3 mg/kg. De exemplu, în Franța conservele Petit Navir au un nivel al mercurului de 3,9 mg/kg.
Nivelurile maxime de mercur în cazul tonului, în vigoare în prezent în Europa, sunt stabilite pe baza ratei de contaminare a peștelui și nu pe baza pericolului pe care mercurul îl reprezintă pentru sănătatea omului. Și aceasta pentru a asigura vânzarea aproape 95% a tonului, subliniază raportul. Aceeași formulă se aplică și în cazul conservelor de rechin și pește-spadă.