Bitdefender avertizează asupra unor campanii umanitare false după cutremurele din Turcia și Siria6Foto© economie.hotnews.ro

Bitdefender avertizează asupra unor campanii umanitare false după cutremurele din Turcia și Siria

, 12 știri, 25 vizualizări

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat imediat după cutremurul din Turcia și Siria campanii umanitare false create cu scopul de a păcăli donatorii care vor să ajute victimele.

În campania depistată imediat după producerea seismului, infractorii cibernetici pretindeau că sunt reprezentanți ai unei organizații caritabile ucrainene cu misiunea de a strânge bani pentru ajutorarea victimelor acestor tragedii. „Lansăm o campanie de sprijinire a oamenilor din Turcia și Siria care au fost grav afectați de cutremurul care i-a lăsat fără adăpost. Fundația Wladimir și-a asumat responsabilitatea de a oferi asistență la fața locului pentru a ajuta cât mai mulți oameni. Vă îndemnăm să donați pentru victime.”

Majoritatea mesajelor frauduloase provin de la adrese IP din Pakistan. Hackerii se folosesc de o organizație caritabilă fictivă din Ucraina pentru a atrage victimele. Domeniul care găzduiește pretinsa fundație a fost creat pe 3 octombrie 2022 și este deja depistat de către filtrele antispam și antifraudă Bitdefender. Această organizație falsă, fondată inițial pentru a oferi asistență victimelor războiului din Ucraina, pare să-și fi schimbat pentru moment misiunea și vizează donații destinate victimelor cutremurului devastator.