BNR a decis menținerea dobânzii-cheie la 6,5% pe an, în ședința de astăzi5Foto© stirileprotv.ro

BNR a decis menținerea dobânzii-cheie la 6,5% pe an, în ședința de astăzi

, 10 știri, 7 vizualizări

Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a RomânieiRomânieiRomâniei a decis vineri să mențină rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an, a anunțat banca centrală.

De asemenea, CA al BNR a hotărât menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,50 la sută pe an și a ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 5,50 la sută pe an, și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Potrivit BNR, rata anuală a inflației s-a mărit în iulie la 5,42%, de la 4,94% în luna iunie, și a scăzut în august la 5,10%. Avansul față de finele semestrului I este rezultanta accelerării creșterii prețurilor alimentelor și energiei, pe fondul secetei severe și al majorării tarifelor de distribuție pentru gaze naturale, ce a devansat ca impact noile scăderi de dinamică consemnate de prețurile administrate și de prețul combustibililor, sub influența unor efecte de bază și a descreșterii cotației țițeiului.