7Foto© euractiv.ro„Cârnați din topor din Vâlcea”, al 15-lea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a publicat marți Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2025/2259 al Comisiei din 04 noiembrie 2025 de înregistrare a unei denumiri în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP), respectiv "Cârnați din topor din Vâlcea – IGP", acesta fiind al 15-lea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, printr-un comunicat, potrivit Agerpres.
Celelalte 14 produse recunoscute și înregistrate la nivel european sunt: Magiun de prune de Topoloveni (Indicație Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Novac afumat din Țara Bârsei (Indicație Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicație Geografică Protejată), Cârnați de Pleșcoi (Indicație Geografică Protejată), Cașcaval de Săveni (Indicație Geografică Protejată), Salata cu icre de știucă de Tulcea (Indicație Geografică Protejată), Telemea de Ibănești (Denumire de Origine Protejată), Salată tradițională cu icre de crap (Specialitate Tradițională Garantată), Plăcintă dobrogeană (Indicație Geografică Protejată), Pită de Pecica (Indicație Geografică Protejată), Salinate de Turda (Indicație Geografică Protejată) și Sardeluță marinată fabricată potrivit tradiției din România - Specialitate Tradițională Garantată (STG).
În prezent, România mai are patru produse care se află în etapa de verificare la nivelul Comisiei Europene, respectiv pentru dobândirea protecției Indicației Geografice Protejate: Babic de Buzău, Brânză frământată de Teaca, Salam Poiana Mărului și Bere Sadu, iar în faza de opoziție europeană, pentru dobândirea protecției Indicație Geografică - Batog de sturion.