Ce i-au cerut Ungaria și Slovacia lui Mark Rutte pentru a-l susține la șefia NATO. Orban l-a trădat pe Iohannis5Foto© stirileprotv.ro

Ce i-au cerut Ungaria și Slovacia lui Mark Rutte pentru a-l susține la șefia NATO. Orban l-a trădat pe Iohannis

, 6 știri, 43 vizualizări

Ungaria și Slovacia s-au răzgîndit și au anunțat că îl susțin pe Mark Rutte în cursa pentru funția de secretar general al NATO, deși la începutul lunii premierul maghiar Viktor Orban declara că susține candidatura președintelui Kalaus Iohannis.

Premierul olandez Mark Rutte a promis că îi va oferi omologului său ungar Viktor Orban posibilitatea de a-și retrage sprijinul acordat Ucrainei în cadrul NATO dacă Budapesta nu va mai bloca numirea sa în funcția de secretar general al Alianței, relatează Financial Times.

Ungaria, cea mai pro-rusă țară NATO, s-a opus numirii lui Rutte în funcția de secretar general, deși 29 din cele 32 de țări NATO, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franța și Germania, susțin candidatura sa. Și Slovacia îl susține acum pe premierul Olandei, aflat la sfârșit de mandat, ca succesor al lui Jens Stoltenberg în cea mai înaltă funcție politică din alianță.