Ce sarbatoare este pe 13 septembrie: Cruce neagra in calendarul ortodox20Foto© realitatea.net

Ce sarbatoare este pe 13 septembrie: Cruce neagra in calendarul ortodox

, 23 știri, 90 vizualizări

Cine a fost Sfântul Ioan de la Prislop?Sfântul Ioan de la Prislop este unul dintre cei mai venerați sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române. Trăind în secolul al XV-lea, acesta a ales calea pustniciei, dedicându-și viața rugăciunii și postului. Cunoscut și sub numele de „Sfântul Ioan de la Silvaș,” el și-a petrecut mare parte din viață în singurătate, într-o chilie săpată chiar de el într-un mal stâncos din apropierea pârâului Silvuț.

Născut în Silvașul de Sus, Sfântul Ioan s-a retras la Mănăstirea Prislop, fondată de Sfântul Nicodim de la Tismana, unde s-a dedicat vieții monahale. A devenit repede cunoscut pentru asceza sa și rugăciunile sale tămăduitoare. Localnicii îl vizitau pentru sfaturi și binecuvântări, fiind considerat sfânt încă din timpul vieții.

Sfântul Ioan a murit tragic, împușcat de un vânător care l-a confundat cu un animal, în timp ce își săpa o fereastră în chilie. După moartea sa, se crede că moaștele sale au fost duse în Țara Românească, la mănăstiri importante, precum Tismana sau Cozia.