Coaliția poloneză, surprinsă că Tusk a suspendat temporat drepturile de azil4Foto© euractiv.ro

Coaliția poloneză, surprinsă că Tusk a suspendat temporat drepturile de azil

, 5 știri, 31 vizualizări

Comisia este pusă cu spatele la zid. Donald Tusk îi cere „suspendarea temporară a dreptului la azil" în fața amenințărilor ruse și belaruse de instrumentalizare a migranților. Premierul polonez a vorbit sâmbătă în fața congresului partidului său, Platforma Civică. „Vom respecta sau vom implementa ideile europene doar dacă suntem siguri că nu ne compromit securitatea", avertizează el.

Din noiembrie 2021, guvernul polonez se confruntă cu un aflux de migranți orientali transportați și împinși către granița poloneză de Belarus. Tensiunile au crescut când un soldat polonez a fost ucis la graniță în iunie.

Problemă: Comisia nu are competența de a „suspenda dreptul la azil”. Este o obligație internațională, consacrată în Convenția de la Geneva din 1951, nu are la bază un text european. Donald Tusk, la rândul său, nu se împiedică de astfel de considerații. El crede că se confruntă cu o situație de război rece cu vecinii săi ruși și belarusi, care merită un răspuns puternic. Ceea ce se așteaptă de la Bruxelles este un sprijin constant, de același ordin cu cel pe care UE îl oferă, zi și noapte, Ucrainei.