Comisia Europeană reafirmă că România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen4Foto© euractiv.ro

Comisia Europeană reafirmă că România și Bulgaria sunt pregătite pentru aderarea deplină la Schengen

, 7 știri, 30 vizualizări

''Referitor la poziția Comisiei despre ridicarea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria și România, aceasta rămâne clară, așa cum președinta Ursula von der Leyen a afirmat în orientările politice pentru următoarea Comisie Europeană (2024-2029): Bulgaria și România și-au demonstrat capacitatea legată de gestionarea frontierelor și returnări. Ele sunt pregătite și ar trebui să beneficieze integral din spațiul Schengen'', a declarat pentru Agerpres un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

El a răspuns astfel unei întrebări referitoare la consecințele introducerii controalelor la granițele interne de către mai multe state din Schengen asupra extinderii acestei zone prin integrarea deplină a Bulgariei și României, inclusiv cu frontierele terestre.

''Consiliul va trebui să ia o decizie suplimentară pentru a stabili o dată pentru ridicarea controalelor la frontierele terestre interne între Bulgaria, România și alte țări Schengen. Comisia va continua să furnizeze tot sprijinul necesar președinției Consiliului pentru a asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în 2024'', a adăugat purtătorul de cuvânt citat.