Consumul global de cărbune va atinge un nivel record în 20223Foto© stirileprotv.ro

Consumul global de cărbune va atinge un nivel record în 2022

, 4 știri, 24 vizualizări

"Piețele cărbunelui au fost zdruncinate sever în 2022. Fluxurile comerciale tradiționale au fost perturbate, prețurile au crescut, cererea urmând să urce cu 1,2%, la un maxim istoric de 8 miliarde de tone metrice", a spus AIE în raport. Prețurile combustibililor fosili au înregistrat o creștere substanțială în acest an, explică experții, "gazele naturale înregistrând cea mai puternică creștere".

"Acest lucru a determinat un val de renunțări la gaze, mărind cererea pentru mai multe opțiuni competitive la preț, inclusiv cărbune, în unele regiuni", a adăugat AIE. În ciuda creșterii cererii de cărbune, tabloul este unul complex. Experții au remarcat că "prețurile mai mari ale cărbunelui, utilizarea puternică a surselor regenerabile și a eficienței energetice și slăbirea creșterii economice globale temperează creșterea cererii generale de cărbune în acest an".

Potrivit agenției, utilizarea cărbunelui în generarea de energie electrică ar trebui să crească cu puțin peste 2% în acest an. Utilizarea cărbunelui în industrie este de fapt programată să scadă cu mai mult de 1%, această scădere fiind atribuită producției mai reduse de oțel și fier.