COP 10, Panama și reducerea riscurilor asociate fumatului – între oportunitate și ignoranță4Foto© realitatea.net

COP 10, Panama și reducerea riscurilor asociate fumatului – între oportunitate și ignoranță

, 4 știri, 3 vizualizări

Deciziile luate în timpul COP nu sunt obligatorii, dar pot acționa ca ghid pentru politicile naționale. Influența deciziilor FCTC asupra politicilor europene este evidentă în cazul Directivelor privind tutunul adoptate la nivelul Uniunii Europene (UE). UE este parte integrantă a Convenției și contribuie la formularea deciziilor în cadrul COP printr-o sinteză între diferitele poziții ale instituțiilor europene, în special Comisie și Parlamentul European.

Parlamentul European a susținut în mod constant o abordare de reducere a riscurilor asociate fumatului. În perioada premergătoare COP, Parlamentul și-a reiterat poziția prin raportul BECA (Comitetul special pentru controlul cancerului), subliniind necesitatea unor politici de prevenire a cancerului bazate pe reducerea efectelor nocive. Acest raport a cerut Comisiei să studieze cu atenție evaluările științifice ale riscurilor legate de țigările electronice, tutunul încălzit și alte produse noi alternative la fumat.

În ciuda eforturilor Parlamentului european, Comisia pare să urmeze abordarea mai restrictivă susținută de OMS. Articole din presa internațională indică o poziție a Comisiei care respinge principiul reducerii efectelor nocive ale fumatului, ignorând diferențele dintre produsele tradiționale și cele de nouă generație. În plus, Comisia pare să dorească să lipsească Consiliul UE și parlamentele naționale de puterea de decizie în ceea ce privește reglementarea acestor produse, stârnind îngrijorări cu privire la principiul suveranității naționale.