Costin Ionel, românul de 50 de ani care și-a văzut fiul pierind sub ochii săi într-un accident de muncă, a murit la 10 zile de la tragedie3Foto© realitatea.net

Costin Ionel, românul de 50 de ani care și-a văzut fiul pierind sub ochii săi într-un accident de muncă, a murit la 10 zile de la tragedie

, 5 știri, 86 vizualizări

Cărți exaltate de perspectiva globalizării și electronizării (vezi Peter F. Drucker, Post-Capitalist Society,Harper, New York, 1994) spuneau că în lume se trece la o „societate a cunoașterii (knowledge society)”, în care computerul este cheia. Va fi un post-capitalism în care the blue collars se reduc în număr și putere și nu vor mai avea rolul conducător, iar professional managers vor decide. Resursa economică de bază nu va fi capitalul, nici munca, ci cunoașterea.

Nu discut aici cum au evoluat lucrurile. Acestea sunt, totuși, mai complicate. Desigur, categoria blue collars a scăzut în termeni relativi. Dar sugestia că ar dispărea munca manuală s-a dovedit fără acoperire. Muncitorii de înaltă calificare rămân cheia în producția modernă.

Iar proletari – adică oameni care trăiesc din vânzarea forței de muncă  proprii – au devenit mai mulți, chiar dacă nu exercită munci manuale, remunerația lor este mai bună ca a altora și fiecare se consideră pe sine cum vrea. „Societatea cunoașterii” este deocamdată însoțită de o proletarizare mai amplă ca oricând.