Criza energiei și a lanțurilor de aprovizionare umflă inflația și în 20223Foto© antena3.ro

Criza energiei și a lanțurilor de aprovizionare umflă inflația și în 2022

, 8 știri, 22 vizualizări

Prețurile de referință în Europa la gaze naturale și electricitate au atins noi maxime istorice, pe fondul temerilor persistente cu privire la aprovizionare în contextul celei mai grave crize energetice din ultimele decenii, transmite Agerpres.

Europa a fost lovită de o creștere explozivă a prețurilor la energie pe măsură ce economiile au ieșit din pandemie, ceea ce a stimulat cererea tocmai când oferta de energie s-a diminuat. Creșterea costurilor la energie începe să se repercuteze asupra producției industriale, ceea ce crește riscul unor noi volatilități, pe măsură ce companiile se gândesc să își reducă producția iar consumatorii utilizează combustibili alternativi.

La hub-ul de gaze din Olanda, cotațiile futures la gaze naturale au crescut marți dimineața cu 7,6%, până la 104 euro pentru un Megawatt oră, în condițiile în care livrările de gaze din Rusia, principalul furnizor al continentului, au rămas limitate iar livrările din Norvegia au scăzut. În ultima lună prețurile la gaze naturale aproape s-au dublat în condițiile în care stocurile Europei sunt la cel mai scăzut nivel pentru acest sezon din ultimul deceniu.