Cum arată închisoarea secretă CIA din România, locul unde au fost torturați mai mulți teroriști6Foto© realitatea.net

Cum arată închisoarea secretă CIA din România, locul unde au fost torturați mai mulți teroriști

, 6 știri, 60 vizualizări

Între 2002 și 2008, cel puțin 119 bărbați musulmani au fost capturați, deținuți și interogați în aceste închisori secrete ale CIA din întreaga lume, 39 dintre aceștia fiind supuși la ceea ce administrația Bush a denumit eufemistic "tehnici de interogare îmbunătățite". În 2014, guvernul SUA a recunoscut că aceste practici au fost practic tortură, atunci când Barack Obama a declarat: "Am torturat unele persoane".

Nimeni din cadrul CIA nu a fost tras vreodată la răspundere pentru tortură, reamintește The Guardian. Locația din România a fost identificată între timp ca fiind în subsolul Oficiului Național de Evidență a Informațiilor Clasificate (ORNISS), o clădire guvernamentală de dimensiuni considerabile situată în apropiere de centrul Bucureștiului.

Șase celule din prefabricate, vopsite în alb și placate cu sticlă rezistentă la impact, au fost instalate pe picioare de cauciuc pentru a-i menține pe deținuți dezorientați. România, care la acea vreme dorea să intre în NATO, a fost de acord să coopereze cu CIA prin găzduirea locației și a primit în schimb milioane de dolari, scrie The Guardian.