Cum arăta lumea atunci când Napoli câștiga precedentul titlu de campioană a Italiei
Piața imobiliară rezidențială este puțin mai mult blocată: tranzacțiile cu apartamente au scăzut pentru că oamenii sunt îngrijorați de criză, de inflație, de creșterea dobânzilor, de o anumită perspectivă legată de ce va fi în viitor. Așa că preferă să mai aștepte. Băncile vor să dea credite, dar dobânzile mari (să nu uităm că IRCC-ul – dobânda de referință la creditele imobiliare/ipotecare de retail – a crescut de aproape șase ori în doi ani de zile, la fel cum a crescut și ROBOR) i-au pus pe clienți în alertă.
La un IRCC de aproape 6%, la care adăugăm marja băncii de 2%, rezultă o dobândă efectivă de 8%. Acum mai puțin de doi ani de zile, dobânda efectivă era de 3%. Toată lumea se întreabă ce să facă mai departe. Dezvoltatorii se uită după clienți, dar clienții așteaptă ca prețurile să mai scadă.
Pentru că prețurile pe zona rezidențială au crescut cu 30-50%, dacă nu chiar mai mult, în ultimii șapte ani, oamenii cred că prețurile sunt prea mari și că la un moment dat va veni o corecție, așa cum s-a întâmplat în 2009, când a izbucnit criza anterioară. Pe de altă parte, dezvoltatorii spun că nu mai sunt condițiile de atunci, iar piața nu are cum să scadă.