Cum poate România să obțină 30 de milioane de tone de porumb2Foto© wall-street.ro

Cum poate România să obțină 30 de milioane de tone de porumb

, 5 știri, 27 vizualizări

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, spune că România ar putea să obțină o producție de  30 de milioane de tone de porumb pe an, ceea ce înseamnă o medie de 15 tone/ha, dacă toată suprafața va fi irigată.  Acest volum reprezintă practic cam cât se produce, acum, la toate culturile agricole de pe cele nouă milioane de hectare lucrate.

Pentru a se atinge, însă, o producție de 30 milioane de tone de porumb pe an, trebuie finalizat programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații în anul 2027, arată ministrul Barbu. Pentru comparație, în 2023, producția de porumb s-a ridicat la 8,5 milioane tone, într-un an secetos.

„Avem 162 de amenajări cuprinse în programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, 31 le-am recepționat pe o suprafață de 581.000 de hectare și sunt funcționale. Avem 42 de obiective care au fost începute de când am preluat mandatul la Ministerul Agriculturii și sunt în finalizare cu încă 622.000 de hectare. De asemenea, mai avem 16 în licitație publică și 49 de obiective la care este finalizată proiectarea. Cu acestea se termină cele 2,2 milioane de hectare pe care le-am prevăzut în program”, a declarat Florin Barbu.