Dacian Cioloș a cerut reevaluarea ajutoarelor pentru fermierii români afectați de război2Foto© bzi.ro

Dacian Cioloș a cerut reevaluarea ajutoarelor pentru fermierii români afectați de război

, 9 știri, 61 vizualizări

Cioloș a transmis vineri o solicitare în acest sens către actualul comisar Janusz Wojciechowski.

"Vă scriu despre pachetul de compensații pregătit de Comisia Europeană pentru a ajuta fermierii din țările cele mai afectate de războiul din Ucraina, și anume România, Bulgaria și Polonia. Am observat cu dezamăgire că pachetul de măsuri propus pentru România nu corespunde realității situației pe care o îndură fermierii români și este total insuficient pentru a compensa pierderile și impactul economic major pe care l-au suferit producătorii români de cereale", se arată în introducerea scrisorii europarlamentarului român.

"România a fost una dintre principalele rute de tranzit pentru cerealele ucrainene, cu scopul de a exporta apoi în țări terțe și anume prin portul Constanța. Pe lângă coridoarele de solidaritate, aproape 14% din producția de cereale ucraineană din 2022 a intrat în România în ultimele luni.

(...) Uniunea Europeană trebuie să ofere răspunsuri pe măsura șocului economic reprezentat de importurile de cereale ucrainene la prețuri mult mai mici decât cele de pe piețele locale de cereale europene.