De ce are România electricitate mai scumpă decât țările din Occident. Explicațiile ministrului Energiei9Foto© stirileprotv.ro

De ce are România electricitate mai scumpă decât țările din Occident. Explicațiile ministrului Energiei

, 10 știri, 31 vizualizări

Tariful este plafonat la nivelul populației până în martie anul viitor, deci variațiile de pe piața energiei și aceste vârfuri nu afectează direct consumatorii casnici din România.

Plafonarea, însă, tot este plătită, dar indirect, respectiv de către ministerul Energiei și ministerul Muncii și Solidarității Sociale (din bugetul de stat - banii tuturor) către furnizori, în baza cererilor de rambursare. Partea din această plată a fost acoperită anul trecut prin suprataxarea firmelor din energie, suprataxare care anul acesta nu va aduce însă aproape nimic la bugetul de stat.

Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja (PNL) fost candidat la primăria generală a Capitalei, evită să prezinte datele privind aceste plăți. Dintr-un document prezentat însă de Știrile ProTV în luna aprilie, document elaborat de Finanțe, reiese că, la acea dată, statul avea o datorie imediată de 2,6 miliarde de lei către furnizorii de energie pentru a acoperi plafonarea.