De ce Republica Moldova nu poate rezilia acum contractul cu Gazprom - explicațiile ministrului Energiei de la Chișinău2Foto© libertatea.ro

De ce Republica Moldova nu poate rezilia acum contractul cu Gazprom - explicațiile ministrului Energiei de la Chișinău

, 5 știri, 26 vizualizări

Ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a precizat că Republica Moldova nu reziliază contractul de furnizare de gaze naturale cu gigantul rus Gazprom, întrucât aceasta ar putea provoca o criză umanitară de proporții în regiunea transnistreană, relatează Agerpres.

„Nu este o problemă rezilierea contractului. Trebuie să înțelegem că Gazprom păstrează un rol, și este un rol destul de important, în asigurarea cu gaze în special a regiunii din stânga Nistrului. Regiunea transnistreană, în acest moment, este alimentată cu gaze doar de la Gazprom și nu ar fi nimeni gata, astăzi, să livreze gaz acolo, de facto gratuit, așa cum o face Gazprom”, a spus Victor Parlicov.

„Asta permite, pe de o parte, menținerea unei stabilități sociale în stânga Nistrului, să nu ne pomenim acolo cu o criză de proporții, inclusiv o criză umanitară, și, pe de altă parte, asta influențează indirect piața de energie electrică din Republica Moldova, pentru că cea mai mare parte a energiei electrice pe care o consumăm aici, în dreapta Nistrului, provine, este produsă la o centrală termică din regiunea transnistreană, din gazul livrat de facto gratuit”, a precizat Victor Parlicov.