Delegațiile Finlandei și Suediei vor ajunge în Turcia pentru discuții despre aderarea la NATO5Foto© hotnews.ro

Delegațiile Finlandei și Suediei vor ajunge în Turcia pentru discuții despre aderarea la NATO

, 16 știri, 19 vizualizări

''Trimitem delegațiile noastre în vizită la Ankara, de fapt atât Suedia, cât și Finlanda. Acest lucru se va întâmpla mâine, așa că dialogul continuă. Înțelegem că Turcia are preocupări de securitate referitoare la terorism. Credem că aceste probleme pot fi rezolvate. S-ar putea să mai existe unele probleme care nu se referă direct la Finlanda și Suedia, ci mai degrabă la alte state membre NATO'', a spus acesta la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat telefonic, sâmbătă, cu liderii Suediei și Finlandei despre admiterea celor două țări în NATO.

El a afirmat în mai multe rânduri că este "determinat" să blocheze aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică, acuzând cele două țări scandinave că acordă azil unor membri ai Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), și Unitățile Populare de Apărare (YPG), precum și membri ai rețelei clericului islamist disident Fethullah Gulen, vizat de Turcia pentru organizarea tentativei de puci din iulie 2016. Un alt motiv de opoziție al Ankarei este și embargoul impus de acestea exporturilor de arme către Turcia, după incursiunea militară în Siria, din 2019.