Două femei sunt favorite să preia postul lui Mircea Geoană în mandatul lui Mark Rutte ca secretar general al NATO5Foto© romaniatv.net

Două femei sunt favorite să preia postul lui Mircea Geoană în mandatul lui Mark Rutte ca secretar general al NATO

, 7 știri, 27 vizualizări

Înainte de a-și începe noul mandat de șef al NATO, Mark Rutte s-a uitat deja peste câteva CV-uri ale celor care doresc să devină mâna sa dreaptă. Actualul secretar general adjunct, Mircea Geoană, care ocupă această funcție din 2019, este așteptat să se retragă, pentru a candida la alegerile prezidențiale din România din noiembrie, scrie Politico, citând oficiali ai alianței nord-atlantice.

Un diplomat NATO de rang înalt din Europa de Vest a declarat că există un consens general în rândul aliaților că un est-european ar trebui să fie numit ca adjunct al lui Rutte. Discuțiile de la sediul NATO se concentrează pe două femei, foști oficiali de rang înalt din Macedonia de Nord și Bulgaria, două țări balcanice care erau sub control sovietic până la sfârșitul Războiului Rece.

„Este foarte posibil ca postul să revină unei femei din Europa de Est. Nu în ultimul rând, din cauza presiunii publice de a numi o femeie ca secretar general în locul lui Rutte”, a declarat pentru Politico fostul purtător de cuvânt al NATO Oana Lungescu, conform News.ro.