Drulă, semnal de alarmă cu privire la deficitul bugetar: Veniturile au crescut cu doar 15%
♦ Evoluția spulberă orice speranță că deficitul bugetar al României s-ar mai putea încadra în ținta de 5% din PIB până la finalul anului ♦ În aceeași vreme însă, investițiile din fonduri europene au scăzut, dar investițiile din fonduri bugetare s-au triplat ♦ În continuare sunt pe masă 100 mld. euro fonduri europene pentru investiții în România în 2024 și în anii următori.
În ce măsură vor putea corecta fondurile europene deficitul bugetar? Este o întrebare firească în contextul în care bugetul României este strâns cu ușa de majorările din sectorul bugetar, dar și de creșterile de pensii și de decontări de medicamente, dar pe masă sunt 100 mld. euro în fonduri europene pentru investiții.
Este inexplicabil că guvernul Marcel Ciolacu, cu bagheta finanțelor în mâna lui Marcel Boloș, a bugetat creșteri ale cheltuielilor de numai 10%, iar acum, la patru luni din an, cheltuielile cresc cu un ritm triplu. Într-un an electoral, creșterea cheltuielilor sociale este inevitabilă, însă un reglaj, într-o oarecare măsură, ar putea fi din folosirea fondurilor europene, în condițiile în care în continuare sunt disponibile 100 mld. euro din fonduri europene în 2024 și în anii următori, prin mai multe programe, de la PNRR la fonduri structurale.