Ecotaxa pe pungi de plastic a fost majorată4Foto© money.ro

Ecotaxa pe pungi de plastic a fost majorată

, 8 știri, 6 vizualizări

“Această măsură este una esențială pentru reducerea consumului de pungi de plastic, produse care au un impact devastator asupra mediului, la nivel planetar. Iată că, dacă anul trecut am interzis pungile din plastic subțire cu mâner, acum venim cu măsuri noi pentru a determina comercianții și populația să aleagă măsuri alternative. Sunt vizate, în primul rând, acele pungi din plastic foarte subțire fără mâner, pe care le găsim disponibile gratuit, de obicei, la raioanele de fructe și legume, și pe care, ulterior, le reîntâlnim în natură”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

În ședința de Guvern de marți, Executivul a aprobat, la propunerea Ministerului Mediului, un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea OUG nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu și a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, una dintre principalele modificări referindu-se la majorarea cuantumului eco-taxei pentru pungile din plastic de la 0,10 lei, cât este în prezent, la 0,15 lei.

Pe lângă creșterea cuantumului ecotaxei, noile prevederi obligă taxarea oricărui tip de pungi din plastic, indiferent de grosimea sau forma lor. Sunt exceptate de la plată alternativele ecologice (biodegradabile și compostabile), ca de exemplu produse din amidon sau celuloză, care respectă standardul SR EN 13432:2002