Fondul pentru modernizare al Uniunii Europene investește 2,4 miliarde euro pentru a accelera tranziția verde în România4Foto© money.ro

Fondul pentru modernizare al Uniunii Europene investește 2,4 miliarde euro pentru a accelera tranziția verde în România

, 5 știri, 44 vizualizări

Este cea mai mare plată comună de până acum și va oferi un impuls tranziției ecologice a Europei. Aceste investiții ajută acele state membre să-și reducă dependența de combustibilii fosili din Rusia, să-și atingă obiectivele climatice și energetice pentru 2030, și să contribuie la angajamentul pe termen lung al UE de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

S-au făcut investiții suplimentare în România (1,1 miliarde de euro), Cehia (un miliard de euro), Bulgaria (197 milioane de euro), Polonia (47 milioane de euro), Croația (88 milioane de euro), Letonia (cinci milioane de euro) și Lituania (un milion de euro). Sumele plătite joi aduc plățile totale din Fondul de modernizare din ianuarie 2021 la aproximativ 7,5 miliarde de euro, de care beneficiază 10 state membre eligibile. Proiectele susținute acum se concentrează pe generarea de energie electrică din surse regenerabile, modernizarea rețelelor energetice și eficiența energetică.

Finanțat din veniturile din licitația certificatelor de emisii din Sistemul de comercializare a certificatelor de emisii al UE, Fondul de modernizare mobilizează resurse semnificative, care pot ajuta statele membre beneficiare să susțină investițiile în conformitate cu Planul REPowerEU și pachetul Fit For 55. Acesta operează sub responsabilitatea statelor membre beneficiare, în strânsă cooperare cu Comisia Europeană și Banca Europeană de Investiții (BEI).