Forța de muncă este încă mai ieftină decât inteligența artificială STUDIU3Foto© money.ro

Forța de muncă este încă mai ieftină decât inteligența artificială STUDIU

, 5 știri, 10 vizualizări

Inteligența artificială (AI) nu poate înlocui chiar acum majoritatea lucrătorilor din punct de vedere al raportului cost/eficiență, se arată într-un studiu amplu realizat de MIT (Massachusetts Institute of Technology), care caută să răspundă temerilor privind înlocuirea oamenilor cu AI în unele industrii.

Cercetătorii au analizat costul atractivității automatizărilor diverselor sarcini în SUA, concentrându-se pe locurile de muncă unde este folosită viziunea computerizată, de exemplu în cazul profesorilor și evaluatorilor de proprietăți imobiliare. Ei au descoperit că doar 23% din angajați, evaluați în funcție de salariile în dolari, ar putea fi eficient înlocuiți. În alte cazuri, deoarece viziunea computerizată este costisitoare de instalat și operat, oamenii fac treaba mult mai economic, transmite Bloomberg.

Adoptarea AI în industrie a accelerat anul trecut, după ce software-ul generativ de inteligență artificială (IA) ChatGPT de la OpenAI și alte instrumente generative au arătat potențialul tehnologiei. Firmele de tehnologie, de la Microsoft Corp și Alphabet Inc în SUA la Baidu Inc și Alibaba Group Holding în China, au lansat noi servicii AI, accelerând planurile de dezvoltare, într-un ritm care, avertizează unii lideri din industrie, este imprudent de rapid. Temerile privind impactul AI asupra locurilor de muncă este de mult un motiv major de îngrijorare.