Guvernul Ciolacu adoptă un OUG prin care se scutește de obligația măsurilor de austeriatate, după ce a dublat deficitul2Foto© puterea.ro

Guvernul Ciolacu adoptă un OUG prin care se scutește de obligația măsurilor de austeriatate, după ce a dublat deficitul

, 4 știri, 31 vizualizări

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat recent o ordonanță de urgență (OUG) care i-a permis să se sustragă de la obligațiile legale de a implementa măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, potrivit legislației în vigoare.

Este vorba despre Ordonanța de Urgență 112, aprobată luni, 23 septembrie, și publicată oficial miercuri, 25 septembrie, în Monitorul Oficial, numărul 959. Această ordonanță are un impact semnificativ asupra bugetului și vine într-un moment de tensiuni economice crescute, când România se confruntă cu un deficit bugetar ridicat, relatează Edupedu.

Ordonanța este de tip „trenuleț”, ceea ce înseamnă că include o serie de modificări legislative la diverse acte normative, printre care se numără și derogarea de la Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010. În mod specific, OUG prevede că „prevederile art. 25 din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nu se aplică în anul 2024”. Articolul în cauză obligă guvernul să adopte măsuri adecvate pentru reducerea deficitului bugetar, dacă acesta depășește o anumită limită.