Inflația de bază din zona euro a încetinit neașteptat în aprilie2Foto© observatornews.ro

Inflația de bază din zona euro a încetinit neașteptat în aprilie

, 5 știri, 20 vizualizări

Inflația ajuns la 7% luna trecută, conform Eurostat, după ce a scăzut la 6,9% în martie. În același timp, inflația de bază, care exclude prețurile la alimente și energie, a fost de 5,6% în aprilie, de la 5,7% în martie. Analiștii chestionați de Reuters au estimat o cifră de 7% pentru inflația generală și 5,7% pentru cea de bază.

Cele mai recente cifre vin cu doar câteva zile înainte ca BCE să anunțe joi o nouă decizie de politică monetară. În loc să ofere o oarecare claritate cu privire la cât de mult ar putea ridica rata dobânzilor banca centrală, ultimele cifre au dus situația într-un teritoriu greu de prezis.

Jucătorii din piață au dezbătut dacă banca centrală o să crească dobânda cu 50 sau 25 de puncte de bază. Pe de o parte, creșterea inflației generale ar putea servi ca argument pentru creșterea cu 50 de puncte de bază, În schimb, încetinerea neașteptată a ritmului de creștere al prețurilor de bază ar putea inclina balanța către o poziție mai conciliatoare, și anume creșterea dobânzii cu doar 25 de puncte de bază.