Inflația în zona euro a atins un nou nivel record, de aproape 9%3Foto© bzi.ro

Inflația în zona euro a atins un nou nivel record, de aproape 9%

, 7 știri, 11 vizualizări

În plină vară, întregul continent european continuă să se confrunte cu creșterea prețurilor. Cele mai recente date ale Eurostat, publicate vineri, arată că inflația anuală în zona euro a atins un nivel record în iulie, de 8,9%, în creștere față de iunie, potrivit Le Figaro.

În detaliu, creșterile de prețuri sunt, fără surpriză, deosebit de puternice în domeniul energiei, ajungând la 39,7% pe an în iulie. Acesta este cu siguranță un nivel ridicat, dar în ușoară scădere față de luna precedentă. În schimb, inflația a accelerat între iunie și iulie pentru produsele alimentare – creștere de 9,8%, față de 8,9% cu o lună înainte -, pentru bunurile industriale – 4,5% față de 4,3% – și pentru servicii – 3,7% față de 3,4% -, potrivit serviciului statistic de pe lângă Comisia Europeană.

Există disparități foarte mari între țările membre ale zonei euro. Franța este una dintre țările cu cele mai mici creșteri de prețuri dintre țările studiate, după Malta. În schimb, cele trei țări baltice sunt cele în care facturile cresc cel mai mult, cu o rată a inflației de peste 20%. În ceea ce privește dinamica, există, de asemenea, diferențe puternice: în iulie, creșterile de prețuri au încetinit în cinci țări, inclusiv în Belgia și Italia, în timp ce în Letonia, Olanda, Cipru și Estonia acestea au accelerat puternic.