Institutul ''Elie Wiesel'': Unii clerici canonizați de BOR au promovat curentul toxic legionar4Foto© libertatea.ro

Institutul ''Elie Wiesel'': Unii clerici canonizați de BOR au promovat curentul toxic legionar

, 7 știri, 4 vizualizări

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR-EW) a transmis miercuri că este profund întristat de decizia Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 12 iulie de a propune pentru canonizare, un pas premergător proclamării oficiale prin tomosurile sinodale în 2025, a unor clerici care au exprimat opinii antisemite sau au susținut mișcarea legionară toxică în anii '30 și '40.

Reprezentanții Institutului „Elie Wiesel" fac referire, într-un comunicat de presă, la biografiile a trei clerici aprobați pentru canonizare, Ilarion Felea, Ilie Lăcătușu și Dumitru Stăniloae, despre care susțin că au avut legături cu Mișcarea Legionară.

„În 11 iulie 2024, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel afirma la ședința Sfântului Sinod al BOR: 'Canonizarea (...) înseamnă că persoana respectivă e dată ca model, ca normă. Canonul era o măsură. Așadar, sfinții canonizați sunt dați ca dreptar, măsură sau model de urmat. De aceea, ei sunt și învățătorii noștri prin cuvântul dreptei credințe, prin viețuire sau faptă și prin modul lor de a fi.