Iohannis, la 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923: Parlamentul are datoria să nu se abată de la valorile constituționale2Foto© realitatea.net

Iohannis, la 100 de ani de la adoptarea Constituției din 1923: Parlamentul are datoria să nu se abată de la valorile constituționale

, 6 știri, 20 vizualizări

„Marcarea acestui centenar reprezintă un bun prilej de a readuce în atenția societății semnificațiile momentului constituțional din 1923. Printr-un proces politic complex și un efort intelectual deosebit, Legea fundamentală adoptată a valorificat marile experiențe constituționale ale vremii, asigurând continuitatea tradițiilor și garantând diversitatea și pluralismul.

Actul fundamental al României Întregite a consacrat proiectul național și înfăptuirea statului unitar român, recunoscând cele mai importante drepturi și libertăți individuale, valori și principii sociale, precum și regulile de bază pentru buna conducere a statului. Actul politic al Marii Uniri a primit astfel o semnificație constituțională”, spune Klaus Iohannis.

România Întregită, adaugă șeful statului, „nu a presupus doar crearea statului unitar național și o unificare teritorială, ci și crearea premiselor unei democrații incluzive”.