Iohannis: Vom continua să întărim NATO© puterea.ro

Iohannis: Vom continua să întărim NATO

, 6 știri, 6 vizualizări

În mesajul din partea Președinției României se arată că, odată cu celebrarea celor 75 de ani de la înființarea Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, Alianța rămâne cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, fundamentată pe valorile democrației, ale libertății individuale și ale statului de drept.

În 1949, când a fost semnat, la Washington, Tratatul Nord-Atlantic, care a consacrat înființarea NATO, lumea era afectată de începutul Războiului Rece, un episod dificil al istoriei postbelice care a durat patru decenii. Au urmat abordarea extinsă a securității și înglobarea de către NATO a noilor membri din Europa Centrală și de Est, iar după 11 Septembrie 2001 au devenit o prioritate pentru Alianța Nord-Atlantică combaterea terorismului internațional și gestionarea noilor amenințări asimetrice.

Astăzi, când aniversăm 75 de ani de la înființarea NATO, războiul s-a întors în Europa din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, iar provocările actuale de securitate sunt dintre cele mai diverse și complexe, de la cele convenționale, la cele hibride, cibernetice și până la cele neconvenționale.