Irlanda, Norvegia si Spania au anuntat ca vor recunoaste oficial statul Palestina10Foto© hotnews.ro

Irlanda, Norvegia si Spania au anuntat ca vor recunoaste oficial statul Palestina

, 19 știri, 38 vizualizări

Membrele UE Slovenia și Malta au anunțat și ele în ultimele săptămâni că intenționează să recunoască Palestina, argumentând că soluția a două state este esențială pentru o pace durabilă în regiune.

"În mijlocul războiului, cu zeci de mii de morți și răniți, trebuie să păstrăm viu singurul lucru care poate oferi o casă sigură pentru israelieni și palestinieni: două state care pot trăi în pace unul alături de celălalt", a declarat premierul Jonas Gahr Store în cadrul unei conferințe de presă, precizând că țara sa va recunoaște oficial Palestina de la 28 mai.

"Recunoașterea Palestinei este o modalitate de a sprijini forțele moderate care au pierdut teren în acest conflict prelungit și brutal. Totodată, trimite un mesaj puternic altor țări să urmeze exemplul Norvegiei și al unui număr de alte state europene și să recunoască statul palestinian", a adăugat șeful executivului norvegian. El a apreciat totodată că o astfel de măsură va face în cele din urmă posibilă reluarea procesului pentru a se ajunge la soluția a două state și să-i imprime un nou impuls.

Marțea viitoare, pe 28 mai, Spania va aproba în Consiliul de miniștri recunoașterea statului Palestina
Pedro Sánchez,
Furie la Tel Aviv după ce Spania, Norvegia și Irlanda au anunțat că…