Jens Stoltenberg se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere la NATO în 2023, dar recunoaște că nu poate garanta acest lucru4Foto© stirileprotv.ro

Jens Stoltenberg se așteaptă ca Suedia și Finlanda să adere la NATO în 2023, dar recunoaște că nu poate garanta acest lucru

, 6 știri, 53 vizualizări

"Mă aștept (ca adeziunea să aibă loc în 2023), dar nu voi garanta data exactă, pentru că este vorba, bineînțeles, despre decizii suverane ale Parlamentului turc și Parlamentului ungar, care nu au ratificat încă acordul", a declarat Jens Stoltenberg într-un interviu pentru AFP, citată de Agerpres.

Ungaria și în special Turcia blochează din luna mai aderarea celor două țări nordice la NATO.

"Am avut negocieri, și ele au fost destul de exigente, în luna iulie a anului trecut, atunci când Turcia, Finlanda și Suedia au convenit asupra unui memorandum comun în care ele descriu cum pot să-și intensifice colaborarea, atât în ceea ce privește exporturile de arme, cât și, de exemplu, în lupta împotriva terorismului", a reamintit Stoltenberg.

"Finlanda și Suedia au respectat acest acord și s-au angajat în mod clar să aibă o cooperare pe termen lung cu Turcia în aceste chestiuni. În consecință, a venit momentul pentru finalizarea procesului de aderare și ratificarea protocolului de aderare", a declarat el.