Joe Biden este favorabil instruirii piloților ucraineni pe avioane F-16 în țări europene8Foto1Video© libertatea.ro

Joe Biden este favorabil instruirii piloților ucraineni pe avioane F-16 în țări europene

, 18 știri, 24 vizualizări

Conform unor surse citate de agenția The Associated Press și de site-ul Tagesschau.de, Biden, aflat la summitul Grupului G7, în Japonia, a exclus posibilitatea furnizării de către SUA a avioanelor F-16, dar s-a declarat dispus să faciliteze instruirea piloților în țări europene.

"Președintele Biden susține o inițiativă comună vizând antrenarea piloților ucraineni pe avioane de vânătoare de ultimă generație. În cursul programului de instruire, care se va derula în următoarele luni, coaliția țărilor participante va decide când va furniza avioane, câte și cine le va furniza", a confirmat un oficial de la Casa Albă, sub protecția anonimatului, citat de cotidianul Le Monde.

Anterior, oficiali citați de cotidianul The Washington Post declarau că Administrația de la Washington ar fi informat aliații europeni că nu va bloca transferul de avioane de vânătoare F-16 în Ucraina. Informația nu a fost confirmată oficial de Washington și ar reprezenta o schimbare semnificativă de poziție. Alte surse de la Washington au transmis că deocamdată nu s-a luat nicio decizie privind avioanele F-16.