Kelemen:Dacă noi suntem liberi să ne decidem destinul,nu înseamnă că românii au mai puțină libertate© romanialibera.ro

Kelemen:Dacă noi suntem liberi să ne decidem destinul,nu înseamnă că românii au mai puțină libertate

, 4 știri, 6 vizualizări

„Acum, aici, în Miercurea Ciuc, nu sărbătorim doar cea de-a 175-a aniversare a Revoluției de la 1848, care este sărbătoarea maghiarilor de pretutindeni, ci și cea de-a 200-a aniversare a nașterii lui Sándor Petőfi. Oricum, există oare vreun maghiar pe această lume care să-l poată separa în mintea sa pe poetul și revoluționarul, genialul Sándor Petőfi, de Revoluția de la 1848? Ar fi greu de găsit încă o astfel de persoană, pentru că revoluția și poetul sunt la fel de conectate, precum mierea cu albina”, a spus Kelemen Hunor.

Aceasta a spus că s-a sărbătorit miercuri și cea de-a 400-a aniversare a Cetății Mikó.

„Atunci când sărbătorim 15 martie oriunde în lume, de la Cârța la Budapesta și până în orașul Kossuth din Wisconsin, ne amintim, în primul rând, de eroii luptei maghiare pentru libertate. Ei sunt, mai presus de toate, eroii noștri! Eroii maghiarilor! Libertatea este universală, bineînțeles – nici nu poate fi altfel.

Ea aparține tuturor, tuturor popoarelor, tuturor comunităților și tuturor oamenilor. De aceea spunem că, atâta timp cât există oameni care nu sunt liberi, există comunități care nu sunt libere, nici libertatea celorlalți nu va fi completă și nu va fi fără cusur.