Legea dedicată lui Klaus Iohannis a primit avizul Consiliului4Foto© romaniatv.net

Legea dedicată lui Klaus Iohannis a primit avizul Consiliului

, 4 știri, 0 vizualizări

Propunerea PNL care i-ar permite președintelui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare ca independent, pe liste de partid, a primit aviz nefavorabil de la Consiliul Economnic și Social (CES). Potrivit instituției, „Independența Președintelui, reclamată de Constituție, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, este unul dintre argumentele CES, care invocă și ”nevoia de credibilitate și stabilitate sporită” a legislației electorale.

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache au depus, miercuri, la Parlament, o propunere legislativă care îi permite președintelui României să poată candida, în ultimele trei luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau ale unei alianțe la alegerile parlamentare.

Proiectul modifică articolul 52 din Legea privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților.

”Președintele României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, președintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat și aceea de președinte”.