Lira turcească a atins un nou minim istoric, iar acțiunile companiilor turcești s-au prăbușit după cutremur4Foto© observatornews.ro

Lira turcească a atins un nou minim istoric, iar acțiunile companiilor turcești s-au prăbușit după cutremur

, 6 știri, 17 vizualizări

La debutul tranzacțiilor, lira turcească a atins un minim istoric de 18,85 lire pentru un dolar, după care a recuperat o mare parte din pierderi. Principalul indice bursier din Turcia a coborât cu 4,6%, în condițiile în care cotațiile principalelor bănci au scăzut cu peste 5%, pentru ca ulterior să recupereze o parte din pierderi și în jurul orei 9:10 GMT să afișeze o scădere de 2,5%, transmite Reuters.

"Evenimentele tragice din sudul Turciei, care a fost lovit de un cutremur puternic, reprezintă o sursă suplimentară de incertitudine înaintea unor alegeri cruciale care cel mai probabil vor fi organizate în luna mai", a declarat Piotr Matys, analist la In Touch Capital Markets.

Cel puțin 500 de persoane au murit și alte câteva mii au fost rănite, luni, în urma unui cutremur violent, cu magnitudinea 7,8, care a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând prăbușirea a numeroase clădiri și declanșând operațiuni de căutare pentru salvarea supraviețuitorilor blocați sub dărâmături.