
Mai-marii Armatei merg la Constanța de Ziua Marinei Române
Oficializată ca onomastică a marinarilor români la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare
Concepută la început ca serbare națională, Ziua Marinei a oferit întotdeauna asistenței un adevărat regal scenic, alcătuit atât din momente sobre, precum ceremonialul militar al întâmpinării oficialităților, arborarea pavilionului și a marelui pavoaz, în acordurile Imnului național și pe fundalul celor 21 salve de salut, serviciul religios, parada navală și aviatică, defilarea Gărzii de onoare.
O altă parte așteptată de publicul larg participant a fost constituită din competițiile, jocurile și surprizele marinarilor, regizate și puse în scenă, pe apă și pe uscat, nu numai în orașul port, Constanța, ci în toate orașele de pe marginea Dunării, chiar și pe lacul Bicaz.
Prin adresa cu nr. 6082 din 6 august 1902, Cristea Georgescu, primarul Constanței, din dorința de a atrage turiști, se adresa primarilor comunelor urbane reședințe de județ din toată țara, atenționându-i asupra semnificației acestei sărbători: ,,Cu ocazia serbării zilei de 15 august a.c. - Sfânta Maria -, patroana Marinei, vor avea loc în apele Constanței și pe uscat niște serbări demne de a fi văzute precum „regale”, alergări, corabia Argonauților și altele.”