Mai multe companii ataca la Curtea Constitutionala supraimpozitarea din energie4Foto© realitatea.net

Mai multe companii ataca la Curtea Constitutionala supraimpozitarea din energie

, 5 știri, 33 vizualizări

Enel Green Power România, subsidiara locală a diviziei de producție de energie regenerabilă a gigantului italian Enel, și EDPR România, din grupul portughez de profil EDP Renováveis, au solicitat în instanță sesizarea Curții Constituționale a României, cu excepție de neconstituționalitate privind prevederile legate de supraimpozitarea producției de energie electrică din Legea nr. 259/2021 și din OUG nr. 119/2022.

Portughezii au avertizat că intenționează să atace în justiție măsurile de supraimpozitare din România și Polonia, iar acum s-au raliat, practic, demersului juridic inițiat de Enel.

Enel Green Power a obținut în martie 2022 suspendarea executării unui Ordin ANAF din ianuarie anul trecut, privind aplicarea impozitului de 80% pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică din diferența dintre prețul mediu lunar de vânzare a energiei și prețul de 450 lei/MWh. Suspendarea a rămas definitivă ca urmare a deciziei în acest sens a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) din octombrie.